Tamjan- ljekovita smola

Jeste li znali da se tamjan od davnina koristi u obredima Rimokatoličke i Pravoslavne crkve zbog vjerovanja da tjera zle duhove?

Tamjan ima svoju primjenu, ne samo u aromaterapiji, kozmetici, masaži i religijskim obredima, već i u liječenju -preko 5000 godina koristi se u medicinske svrhe zbog svojih antiupalnih i antiseptičkih svojstava.

U ajurvedskoj medicini, indijski tamjan (boswellia serrata) koristi se već tisućama godina za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sustava i zaštitu od patogenih mikroorganizama.

Ova biljka je izuzetna i za njegu kože – pomaže kod akni, strija, ožiljaka, bora i rana. U aromaterapiji se tamjan koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

Prema ajurvedi, svakodnevno kađenje tamjana u kući donosi dobro zdravlje svim ukućanima.

Kako se koristi Tamjan?

Kada palimo tamjan on čisti prostor, umiruje um te unosi više vibracije u naš prostor.

Postoji više načina na koji se može koristiti tamjan. Kada ste odabrali željeni miris tamjan, uzmite par zrna i stavite na tamjanicu ispod koje gori dušica, na samogorivi ugljen ili na gusanu peć. Samogorivi ugljen se prvo mora zapaliti upaljačem (najbolje da ga primite  pincetom) dok ne čujete pucketanje i vidite na njemu crvene iskrice.

Kada prestane pucketati, odložite ga na tanjurić sa pijeskom ili soli te stavite 3 zrna tamjana. Ostaje vam samo da uživate u mirisu…

No Comments

Post A Comment

10 + four =