AGARWOOD

Miris mošusnog luksuza

Oud ili agar je očaravajuća mirisna smola od koje se radi najskuplje eterično ulje na svijetu – cijena mu je viša od zlata. Izuzetno je cijenjen diljem Istoka, o čemu svjedoče njegova razna imena: „ miris iz raja“, „Božje drvo“, „sveti miris“, „miris nirvane“, „tekuće zlato“, „ambrozijski miris“…

Miris agara je složen, opojan i elegantan, istovremeno slatkasto cvjetan i drvenast. Agar ima širok spektar djelovanja te se smatra najsnažnijim afrodizijakom među mirisima.

 

Nastaje u srcu debla tropskog drveta Aquillaria (Aquilaria agallocha i A. malaccensis) koje raste u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Nakon što se drvo inficira plijesni Phialophora parasitica, da bi se zaštitilo i iscijelilo, drvo proizvodi gustu mirisnu smolu koja natapa srce stabla. Ta smola se naziva agarwood, oud ili oudh na arapskom, gharu na malajskom te jinko na japanskom, što doslovno znači „miris koji tone u vodi“ jer je drvo natopljeno smolom toliko teško da ne pluta već tone.

 

Ne proizvodi svako zaraženo drvo smolu, a njegova kvaliteta ovisi i o starosti drveta (što starije – to bolje). Za destilaciju samo 20ml esencijalnog ulja potrebno je 70 kilograma Agar drveta. Zbog prevelike sječe je ova vrsta sve rjeđa, a time su agar smola i ulje sve skuplji.

Njegova primjena je široka: koristi se kao mirisni štapić i tamjan, kao ulje za masažu, u parfemima, u aromaterapiji… Ulje ouda, koje se dobije destilacijom iz drveta ili rastapanjem smole, može se nanositi na kožu direktno i nerazrijeđeno (ne izaziva iritaciju) ili dodavati u parfeme kao jedna od komponenti.

Tradicionalne medicine diljem Istoka su koristile agar u liječenju psihičkih disbalansa, ciroze jetre, kožnih problema…

Vjeruje se da miris agara može apsorbirati negativnu energiju i pretvoriti je u pozitivne prilike i blagostanje.
Daje lijepu i zdravu kožu, poboljšava probavu i uklanja probavne smetnje (masira se trbuh s uljem), detoksicira, umanjuje bolove, smanjuje stres, napetost i brige, uklanja depresiju, djeluje protiv nesanice. Poboljšava sve mentalne funkcije, pamćenje i učenje, povećava fokus i svjesnost, harmonizira rad mozga i njegove električne frekvencije. Daje unutarnji mir i emotivni balans te se često koristi za vrijeme meditacije.

Agar se spominje u mnogim drevnim i religijskim tekstovima. Bio je omiljen miris Krišne, junaka Bhagavad Gite. Buda je rekao da je miris gorućeg agara jednak mirisu Nirvane. Budističke brojanice od 108 zrna se rade od agar drveta. Biblija isto spominje da se Isus Krist mirisao sa aloes (ime za agar). Muhamed je izvodio kađenje s drvetom agara. Samuraji su također dimili agarom svoje oklope prije bitke za sreću. Kralju Luju XIV se prala odjeća u vodi u kojoj se kuhalo agar drvo i ružine latice, za trajan miris i energiju.

1 Comment
  • Ana Anni
    Posted at 11:41h, 18 svibnja Odgovori

    Jako zanimljivo!

Post A Comment

19 + 8 =