Balans doša

DOŠE su sile koje prožimaju i pokreću sve što postoji.
Prema ajurvedi, drevnoj indijskoj mudrosti življenja, primarne stvaralačke sile (pet elemenata) su zgusnute u tri doše koje stvaraju i upravljaju svime što postoji, kako u svijetu oko nas tako i u nama. To su Vata-zrak, Pitta-vatra i Kapha-voda. Premda su uvijek sve tri prisutne u svakome od nas i aktivne u svakoj stanici našeg tijela, nisu jednako zastupljene.

Tako postoje razni tipovi konstitucija koji obuhvaćaju tjelesnu građu i temperament. Jednako tako svaka doša vlada određenim periodom u godini, tada je ona prirodno povećana i potrebno ju je izbalansirati.

Ravnoteža doša znači zdravlje i blagostanje

Kada su doše u ravnoteži, zdravi smo, puni energije i optimizma, osjećamo se “svoji”. No, ako nisu u ravnoteži, tada osjećamo unutarnji nemir i nesklad, javljaju se negativne emocije i stanja – nesigurnosti, brige, strahovi, ljutnja, zamjerke, bezvoljnost… Ako neravnoteža potraje, dolazi do poremećaja i bolesti. Upravo zato je od izuzetne važnosti za opću dobrobit znati kako ih uravnotežiti.
To možemo učiniti na razne načine. Život u skladu s ritmovima prirode, balans rada i odmora, kvalitetna primjerena prehrana i aktivnosti te dobar san spontano donose njihov sklad. U njihovom balansiranju može nam pomoći i nakit od kristala i zrna rudrakše.

Pomagači iz prirode donose sklad i balans

Zrno rudrakše s pet lica simbolizira pet elemenata te pomaže nosiocu da uravnoteži i ojača elemente u sebi te tako postigne sklad tijela, uma i duha. Svaki kristal je s obzirom na djelovanje povezan s određenim elementom te u nama potiče pripadajuće kvalitete. Kristali i rudrakša se međusobno nadopunjuju i pojačavaju, a njihove razne kombinacije vam mogu pomoći da uravnotežite došu koja je povećana ili van ravnoteže, s obzirom na konstituciju ili godišnje doba.

Nemirna Vata treba toplinu i stabilnost

Vata je povezana sa zrakom i eterom, ona je hladna i pokretljiva. Njeno godišnje doba je jesen i rana zima. Povećana Vata se često manifestira kao razne brige, anksioznost, promjene raspoloženja, nesanica i umor.

Kristali koji uzemljuju, zagrijavaju i umiruju pomažu da se Vata doša uravnoteži. Oniks donosi stabilnost i mir te daje snažan mental, narančasti aventurin harmonizira emocije i zagrijava, a gorski kristal uravnotežuje i energizira.

“NARUKVICA ZA VATA TIP”

 

Vatrena Pitta treba staloženost i hlađenje

Pitta je povezana s vatrom i vodom, ona je vruća i žestoka. Njeno godišnje doba je kasno proljeće i ljeto. Povećana Pitta se očituje kao povećana toplina u tijelu i umu – sklonost ljutnji te nasilno i hiperaktivno ponašanje.

Kristali koji hlade, umiruju i donose staloženost pomažu da se Pitta doša uravnoteži. Ametist i biseri imaju umirujuće djelovanje, potiču suosjećanje i ljubav te pomažu da se emocije lakše kontroliraju.

“NARUKVICA  ZA PITTA TIP”

 

 

Flegmatična Kapha treba poticaj i živost

Kapha doša je povezana s vodom i zemljom, ona je hladna i teška. Njeno godišnje doba je kasna zima i proljeće. Povećana Kapha se očituje kao težina u tijelu i umu-depresija, letargija, pretilost, tupost i tendencija da živimo u prošlosti.

Kristali koji donose toplinu, živost i energičnost pomažu da se Kapha doša uravnoteži. Granat i crveni jaspis bude optimizam, životnu radost i strast, daju ogromnu snagu, jačaju volju i potiču nas na djelovanje.

“NARUKVICA  ZA KAPHA TIP”

 

 

 

“NARUKVICA BALANS DOŠA”

Balans Doša

Balans doša (Vata-Pitta-Kapha) narukvica je pogodna za sve tri doše.

ombinacija ovih kristala pomaže da sve tri doše budu u ravnoteži. Narančasti aventurin donosi toplinu i balans Vati, ametist daje mir i stabilnost Pitti, a granat energičnost i optimizam Kaphi.

 

Neka vas vodi intuicija

Ovakav nakit se može izabrati intuitivno – čak iako ne znate koji ste tip po došama, ono što vas privuče je upravo ono što vam najviše odgovara i treba.

 

 

No Comments

Post A Comment

thirteen − 5 =