Odmorite dušu i tijelo kraljevskim tretmanom

Kada puna tople vode, mirisno bilje, svijeća

U jesenske prohladne dane pomisao na toplu mirisnu kupku svima nam je posebno privlačna.

Kupke od soli, bilja i eteričnih ulja nas griju i opuštaju, no imaju i mnoga druga blagotvorna djelovanja te su se koristile od pamtivijeka.

Sol je u davna vremena imala vrijednost jednaku zlatu ili bijelom zlatu, kako su je još nazivali, te su ju koristili samo vladari i kraljevi. Kraljica Kleopatra kupala se upravo u mirisnim solnim kupkama kako bi očuvala ne samo zdravlje već i ljepotu po kojoj je bila toliko poznata.

Ajurveda preporuča tople mirisne solne kupke u prijelaznom jesenskom razdoblju Vata doše (element zraka i etera) ili pak zimskom hladnom razdoblju Kapha doše (element zemlje i vode). Ova prohladna razdoblja poznata su i po većoj prisutnosti gripa, većem nakupljanja sluzi u tijelu i padu imuniteta, a upravo mirisne solne kupke balansiraju navedene doše te automatski detoksiciraju, poboljšavaju imunitet i zagrijavaju.

Kraljevski tretman baš poput onog Kleopatrinog svatko si može priuštiti.

U čemu je tajna mirisnih solnih kupki? Njene blagodati su mnogobrojne, a ova 3 učinka su najznačajnija.

1. Apsorpcija ljekovitih tvari u tijelo
Topla voda otvara pore našeg najvećeg osjetilnog organa – kože i pomaže da se ljekoviti sastojci brže apsorbiraju u naš organizam. Najbolja temperatura vode je ona slična našoj tjelesnoj, a može varirati od 37 do najviše 42 °C.
Kroz otvorene pore naše tijelo zajedno s vodom upija minerale i ostale sastojke iz bilja i soli.

2. Detoksikacija
Osim u apsorpciji ljekovitih sastojaka, ovakva kupka pomaže i u boljem otpuštanju toksina

Topla kupka u trajanju 15- 20 minuta dovoljna je da se potakne detoksikacija organizma i otpuštanje toksina putem kože. Na taj način uklanja se višak vode iz tijela i toksini iz limfnog sustava.

3. Pozitivno djelovanje na emocije i um
Inhaliranje mirisnih para eteričnih ulja i bilja blagotvorno djeluje na naše raspoloženje.

Kako su naše tijelo, um i duh međusobno povezani, tako i napetost u tijelu ne mora biti samo fizičke prirode, već može biti emocionalna i/ili mentalna. Inhaliranjem mirisa iz eteričnih ulja djelujemo na centre u mozgu koji regulira naše emocije i mentalno stanje. Tako možemo djelovati na smanjenje anksioznosti, depresije, psihičkog umora i slično.

Općenito citrusi, bilo u sušenom bilju ili eteričnim uljima, poput mandarine, limuna, naranči ili grejpa potiču podizanje raspoloženja i mentalne budnosti. Oni pojačavaju površinsku cirkulaciju i toniraju, a odlični su posebno u zimskom razdoblju kada smo skloniji gripama i viroza. Slično djelovanje imaju i mirisi iz porodice eukaliptusa koji djeluju na stimuliranje raspoloženja, budnost i bistrinu uma.

Umirujuće djelovanje imaju ona bilja i eterična ulja poput melise, lipe, ruže, bergamota, kamilice koja je još i odlična za bolji san, ili lavande koja je dodatno dobra protiv glavobolje.

Još neke od dobrobiti biljnih solnih kupki:
Biljne solne kupke, ovisno o kombinaciji biljaka i eteričnih ulja, imaju širok spektar djelovanja.

– oslobađaju bol i napetost iz tijela
– pomažu u otklanjaju viška mliječne kiseline iz mišića (pogotovo ako su upaljeni od vježbanja)
– učinkovito pomažu u otklanjaju predmenstrualnih bolova i grčeva
– potiču cirkulaciju, pogotovo u donjem trbuhu i nogama
– uklanjaju glavobolje i nesanicu
– učinkovito djeluju na smanjenje hormona stresa
– opuštaju cijelo tijelo i duh

Preko 250 vrsta eteričnih ulja (vrijednih koncentrata biljaka koji su nam na raspolaganju) u kombinaciji s ljekovitim sušenim biljem i kvalitetnim solima za kupanje čine ove drevne herbalne rituale i dan danas vrijednim pomagačima u očuvanju našeg zdravlja i ljepote.
Pravi luksuzni tretman koji je ustvari svakome na raspolaganju.

PRIPREMITE SI TOPLU KUPKU na način da:

4 žlice mirisne soli za kupanje uspete u kadu tople vode, polako ulazeći u kadu kako bi se vaše tijelo priviknulo na temperaturu vode. Ostanite 20-ak minuta. Na kraju se istuširajte mlakom ili hladnom vodom.

AKO ŽELITE BRZI TRETMAN ILI NEMATE KADU 😉

Pripremite si kupku za noge tako da u lavor tople vode stavite 1 do 2 žlice biljne soli te umočite noge na 15 minuta.

***Za dodatan „beauty trik“ prirodne biljne soli za kupanje možete koristiti i kao piling za tijelo ili lice

i ne zaboravite uživati 🖤

No Comments

Post A Comment

nine − two =